Darth Vader: Foretagelse af en Monster

Lige siden sin første optræden i “Star Wars: A New Hope”, har Darth Vader langsomt opnået status af et kulturelt ikon, en nærmest universelle symbol på Nederdrægtigheden og undertrykkelse. Den helt sorte påklædning, særskilte lyden af hans mekanisk hjulpet vejrtrækning, og den imponerende natur af hans tilstedeværelse indbragte ham et sted som en af de mest skræmmende fiktive karakterer i historie. Hans blotte tilstedeværelse var nok til at indgyde frygt og angst i hans mindre officerer og hans mål, effektivt lammer de fleste modstand kræfter af blot ankommer. Ikke kun var han kendt for skaber frygt og angst blandt fjender af omdømme, han også forårsaget frygt og angst af sin vilje til at slå ned sine fjender fra fronten, noget hans kolleger chefer nægtede at gøre.

Dog lå under masken af nær-mekaniske dominans sindet af Anakin Skywalker, ung forvirret af hans følelser og bange for sit tab. Anakin Skywalker var en mand af mange træk, hvoraf nogle førte til hans eventuel omdannelse til et af de mest mindeværdige og sympatiske karakterer i populærkulturen. Han var kun yderst loyale over for dem, han brød sig om, villige til at risikere alt og alle til at hjælpe dem og bede om at de er loyale over for ham igen. Han var en talentfuld Jedi, dygtige i mekanik, men en eller anden måde på vagt over for hvorfor hans ekstraordinære talenter ikke synes at være nok til at tjene ham rang af “master.” Endelig, måske på nogle plan, han syntes at spænde under pres fra hvad hans jævnaldrende troede ham til at være. Han havde en skæbne, han fik lejlighedsvis, og han følte ofte vægten af denne skæbne, helt og holdent på skuldrene. Disse kvaliteter, blev mens generelt positiv, til sidst udnyttes af den mørke Side og bruges til at bekæmpe de ting han skulle beskytte som en Jedi.

Vægten af hans skæbne trykkede ham en form af præstationsangst, pres på ham og goading ham til at tage flere risici. Hans formodede skæbne som “The Chosen One” placeret en stor byrde på hans skuldre, som gjorde ham tror, at han bør kunne nemt opnå feats Jedi langt ældre og mere erfaren, end at han kunne opnå kun med stort besvær. Hans præstationsangst blev efterhånden vendtes til et ønske om større magt, og en følelse af utilstrækkelighed, når begivenheder viste sig over hans evne til at styre. Med den rette at spørge blev hans præstationsangst en fuld besættelse med magt, som ville drive ham til at blive den anden mest magtfulde figur i en undertrykkende regime.

Hans stigende evne til at bruge The Force, kombineret med hans klart opfattede manglende anerkendelse fra hans Jedi Master, blev en snoet form for status angst. Ja, inden for film og romaner, han ofte udtrykt bekymring over hvordan han syntes at blive ignoreret af sine foresatte. Hans status angst førte ham til at tro, at hans evner alene bør have indbragte ham rang af Jedi Knight og, senere, Jedi Master. Den unge Jedi’s status angst var forværret til nær bristepunktet, da han blev udnævnt til en plads i Jedi Rådet afgørelse kroppen af Jedi præstedømme men blev nægtet rang af “Master”, som var noget alle andre medlemmer havde. Denne tilsyneladende mangel på anerkendelse fra hans jævnaldrende, kombineret med rigelig roser givet til ham af dem uden for Jedi, bygget langsomt til arrogance samt selvtillid og en vrede over hans opfattede “forfølgelse”.

Det sidste søm i kisten var imidlertid hans loyalitet og hengivenhed. Han oplevede adskillelse beklemthed, da han blev taget fra sin mor som en dreng. Mens han efterhånden lært at undertrykke det, sammen med alle andre negative følelser, det dukkede op igen og hvornår han lært af sin moders død. Hans sorg forvandlede ham til en morder, surring mod hans mor mordere og slagtning dem som om de var dyr. Hans adskillelse beklemthed var endnu værre, da han modtog visioner af konen, Padme Amidala, dør. Hans modvilje mod at acceptere hendes død uundgåelighed forvandlet til en tvangspræget form af separationsangst, hvilket gør ham villig til at gøre hvad var nødvendig for at forhindre hendes død. Denne adskillelse beklemthed og parathed til at gøre, hvad han troede skal gøres blev udnyttet til overbevise ham at slagte unge og forsvarsløse Jedi, såvel som sin mere talentfulde jævnaldrende. Det var faktisk adskillelse beklemthed forvandlet til besættelse, der i sidste ende førte til hans undergang og transformation. Men på nogle måder er det også førte til hans endelige forløsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.